“Ik vind hem ontzettend mooi”, zegt de 9-jarige Xavier Waller. Hij is met zijn vader Pieter Waller naar Katwijk gekomen vanuit Amsterdam voor de presentatie van de Lightyear One, de elektrische auto van Nederlandse makelij die deels kan rijden op zonne-energie.

Het was niet alleen voor Waller en zijn zoontje een uitdaging om ’s ochtends om half zes in de TheaterHangaar in Katwijk te zijn. Normaal is daar de spektakelmusical ‘Soldaat van Oranje’ te zien, dinsdagochtend de theatrale introductie van de eerste Nederlandse zonneauto, de Lightyear One.

Ondanks het vroege tijdstip zijn 800 mensen toegestroomd voor een eerste blik op het prototype van het Helmondse bedrijf. Autoliefhebbers, investeerders, zakenpartners, klanten en tientallen journalisten uit binnen- en buitenland zitten in de zaal.

“Een zonneauto presenteer je natuurlijk bij zonsopgang”, vindt CEO Lex Hoefsloot.

Lightyear is in 2016 opgericht door Hoefsloot en andere alumni van Solar Team Eindhoven, dat in 2013, 2015 en 2017 de World Solar Challenge won, de tweejaarlijkse wedstrijd voor zonnewagens dwars door Australië. Zij lieten zien hoe je op zonne-energie lange afstanden kan afleggen. Mensen uit dat team wilden hun expertise ook graag inzetten om de eerste personenauto op zonne-energie ter wereld te maken. Lightyear heeft nu al meer dan 100 medewerkers.

Lightyear One: de Nederlandse zonne-auto

Hoefsloot vertelt hoe hij met zijn team voor de Lightyear helemaal bij het begin startte. De droom was een duurzame, comfortabele auto te bouwen die vooral zou werken op 'effortless energy'. Energie zonder inspanning, uit een duurzame bron, de zon.

Zou Lightyear de elektrische automaker Tesla straks kunnen verslaan? Hoefsloot zegt dat hij grote bewondering heeft voor Tesla. Oprichter Elon Musk is zelfs uitgenodigd voor de lancering vandaag. "Hij is er niet, maar ik weet zeker dat hij de livestream kijkt", lacht Hoefsloot.

Het Lightyear-team wilde niet een bestaand auto-idee verbeteren maar met een schone lei beginnen, "vanuit de wetten van de natuurkunde en wensen over vervoer." Daarbij wilde Lightyear inspelen op drie angsten van mensen voor elektrisch rijden: Heb ik wel voldoende actieradius? Heb ik wel voldoende plekken waar ik kan opladen? En de grote vraag bij het rijden op zonne-energie: wat nou als het slecht weer is?

Bekijk hieronder vijf belangrijke dingen die je moet weten over de Lightyear One.


De actieradius is 400 tot ruim 700 kilometer.

De Lightyear One kan ruim 700 kilometer rijden op een volle accu bij normaal weer. Bij die weersomstandigheden rij je zo van Amsterdam naar Berlijn, zegt Hoefsloot.

"Bij extreem koud weer garanderen wij een actieradius van ten minste 400 kilometer. Stel het is min 15, je zet de verwarming aan en je rijdt lekker door, dan nog haal je 400 kilometer."

Hoe lukt het om zoveel kilometers af te leggen? "Een lichtere accu dan bij andere elektrische auto's", vertelt Hoefsloot. "Die kiezen ervoor meer en zwaardere accu's in te bouwen om maar meer kilometers te kunnen maken. Onze Lightyear is met lichte accu's een derde lichter dan een vergelijkbare Tesla. Dat lagere gewicht maakt ons veel efficiënter."

Bij het stoplicht zal de Lightyear One het echter niet winnen van bijvoorbeeld de Tesla Model 3. De zonne-auto trekt op van 0 naar 100 km/u in 10 seconden. Daar heeft de Model 3 iets minder dan 6 seconden voor nodig.


Kan ik wel opladen?

Lightyear One - Interieur. Bron foto: Lightyear

De Lightyear One kun je opladen bij alle oplaadstations, maar ook aan elk gewoon stopcontact. Dat vond het team van Lightyear heel belangrijk.

"Nederland heeft heel veel oplaadmogelijkheden, maar die infrastructuur is internationaal lang niet overal zo fijnmazig." Daarom is de Lightyear ook aan een gewoon stopcontact op te laden. "Na één nacht opladen aan het gewone stroomnet kun je 400 kilometer rijden", claimt Hoefsloot.

"De Lightyear One is eigenlijk ook een rijdende powerbank", zegt chief technology officer Arjo van der Ham. In de auto is een stopcontact waar je je laptop of andere elektrische apparatuur op kan aansluiten.


Wat nou als het slecht weer is?

LightyearOne vooraanzicht twijk 25 juni 2019 foto van Arie Westeneng voor Business Insider (18)

De Lightyear One beschikt over 5 vierkante meter aan zonnepanelen die in kleine 'tegels' op de carrosserie zijn bevestigd. "Je kan op een zonnige dag voor 50 tot 70 kilometer reisafstand opladen", zegt Hoefsloot. "De gemiddelde woon-werkafstand in Nederland is maar 30 kilometer, dus de meeste mensen kunnen prima forenzen op zonne-energie."

Wat je niet gebruikt aan zonne-energie wordt opgeslagen in de accu. Dat moet voldoende zijn om als het een keer slecht weer is gewoon de weg op te kunnen, aldus Hoefsloot. Natuurlijk is bijladen via laadstations of het stopcontact altijd een optie.


'Look dad, a car of the future!'

Creative director Lowie Vermeersch was met zijn designstudio Granstudio mede betrokken bij het uiterlijk van de Lightyear One. Hij fantaseerde dat een jongetje die de Lightyear voor het eerst zou zien zou roepen: "Look dad, a car of the future." Een revolutionair en futuristisch auto dus.

Toch heeft de aerodynamische personenauto ook een klassieke uitstraling, vindt Vermeersch. "Ik zeg weleens tegen mijn ontwerpers: er kan heel veel veranderen, maar de wetten van de luchtweerstand wijzigen niet."

Niet zichtbaar, maar wel revolutionair: de aandrijving. "De vier wielen van de Lightyear One worden onafhankelijk aangedreven, zodat er geen energie verloren gaat tijdens het transport van de motor naar het wiel", vertelt chief technology officer Arjo van der Ham. Het zorgt ook dat het een auto is met zo min mogelijk bewegende onderdelen.


Oké, wanneer kan ik de Lightyear One krijgen?

LightyearOne Katwijk 25 juni 2019 foto van Arie Westeneng voor Business Insider (1)

De prijs van de Lightyear One komt uit op 149.000 euro inclusief belastingen. Zonder btw is het prijskaartje 119.000 euro. Via LeasePlan is het mogelijk om de zonne-auto te leasen tegen een maandelijks bedrag vanaf 1.879 euro.

Vanaf 2021 wil Lightyear 500 auto's op de markt brengen. Daarna wil het bedrijf de productie opschalen.


Lees meer over elektrisch rijden: